Над село Лавци Битолско

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Над село Лавци Битолско

од народното творештво

Над село Лавци Битолско
голем се облак надвиснал
не било облак заросен
тук била војска фашиска

Обратно огнот на село
стража до стража во село
во Лавци борба започна
нерамна борба крвава

На една страна Даскалот
на друга Панде Јовчевски
од сите страни опколени
целото село во пепел

Бомба по бомба фрлаа
куршум по куршум стрелаа
од секој истрел фиран два
паѓаат и пак доаѓаат

Предај се предај партизан
жив в куќа ќе те гориме
од куќа бомба испука
Даскалот тешко загина
и Панде фрла над село

Извор