Мост ми ѕидат девет мајстора

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Мост ми ѕидат девет мајстора
девет мајстора, до девет браќа
мост ми ѕидат во Кратово
во Кратово на река Манцева
Дење го ѕидат, ноќе мост им паѓа
се опкладиле деветте браќа
која ќе снаа утре да дојде
ручек да донесе на мајсторите
нејзе ќе ја в' темел заѕидаме
да ни затрае мост на реката.
Вечерта кога дома дојдоа
сите им кажале на невестите
само не и кажа најмалото братче
он не и' кажа на Рада невеста.
Станала Рада ручек зготвила
ручек им однела на мајсторите
кога ја видело Радино момче
викнало оно на глас да плаче.
Кога ја фанаа Рада девери
ја заѕидаја во темели
Рада на девери милно се моли
барем остајте ми десната града.
Барем остајте ми десната града
за да си надојам машкото дете.
И оставија десната града
за да си надои Рада единче.

Поврзано[уреди]