Ми излегла Евда низ чаршија

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ми излегла Евда низ чаршија
низ чаршија Евда низ града Струга
да ми бара баш терзија,
да ѝ сошие ајде срмен елек
да ѝ сошие срмен елек
срмен елек Евда за Велигден.
Добровечер Миле млад терзија
дали имаш многу за шиење?
Кажи пиле што ми сакаш
и да имам тебе не те враќам,
шуќур Господ ми те донесе,
ми заличи Евде дуќанчето.
Јас ќе шијам Миле срмен елек
направи ја Миле ти сметката,
колку пари ќе ми бараш
да ѝ кажам Миле на мајка ми? [х2]
За сметката Евде калај бива
лесно ќе се Евде погодиме,
за кроење милување,
за шиење Евде бакнување. [x2]
Затвори го Евде пенџерето
да запалам Евде ламбичето,
да те гледам за мерење
мера Евде пиле да ти земам. [x2]
Еј ти Миле аџамија
земај мера море ти од око
белки ќе е поубаво
и за мене Миле и за тебе. [x2]

Поврзано[уреди]