Ми заплакало селото, селото Ваташа

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ми заплакало селото, селото Ваташа.
Тринајест роса младинци носат,
Моклишко горе в'долови.
Целото село станало, станало на нога.
Дајте ги вамо нашите деца,
Еј, вие клети крвници.
Џелати клети не слуша, не слуша народот.
Митралез оган фрлија поган,
В'градите машки младински в'селото.
По тија рамиш полиња родни,
Ридишта голи тиквешки.
Тогај се народ подигна, подигна илјадно,
И тргна смело да затре семе,
Фашиско, клето, за навек.

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]