Македонски народни песни/ Болен лежи катил Ѓорѓи

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Болен лежи катил Ѓорѓи,
В Солунски зандани.
Дење лежи катил Ѓорѓи,
Ноќе го испитуваат.
Кажи, кажи катил Ѓорѓи,
Кај е твојта пушка?
Кај е твојта пушка Ѓорѓи,
Пушка-маликера.
Главата си давам душман,
Пушка не кажувам.
Пушка не кажувам душман,
Пушка-маликера.
Откаде спечали Ѓорѓи,
Тешкото имање?
Бегови сум клало душман,
Пари сум земало.


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е непознат/народно творештво.

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]