Македонски народни песни/ Абер иде од Могила

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Абер ми иди од Могила,
низ поле Пелагониско,
право ми оди Битола -----
Битола кај валијата. 2х
Валијо бре Селим--ефенди 2х
Могила е полна комити ----
таму е Димче Могилче. 2х
налутил се Селим--ефенди, 2х
боднал си коња дорија
утре ќе оди Могила
собрал си аскер најсилен
низ прстен јајце да боде.
Ај од тука Димче Могилче
ај од тука куче каурско,
жената ќе ти ја украдам
далеку ќе ја однесам 2х
во сарај ќе ја потурчам.
Ај од тука Селим--ефенди
ај од тука куче касапско,
кожата ќе ти ја одерам
на плевна ќе ја обесам 2х
тапан ќе ја направам.


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е непознат/народно творештво.

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]

Музика Блог за македонски народни песни