Македонски дијалектни текстови

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Текстови од дијалектите на македонскиот јазик

од Божидар Видоески


Од книгата Текстови од диjалектите на македонскиот jазик составена од Божидар Видоески, издадена од Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков во 2000 година.

Текстовите се според раскажувања на мештани од покриените населени места и прибележани со дијакритички знаци со цел точно да се доловат особеностите на дијалектот

Намена на дијакритичките знаци[уреди]

 • назалност: ę, ą
 • неслоговност: i̭˰ ў
 • слоговност: р̥ , л̥
 • должина: а:, е:, и:, о:, у:
 • лабијализација: å
 • поместена артикулација кон напред: ä
 • поместена артикулација кон горе: а̣, е̣, о̣
 • полузвучност: б̭ д̭ г̭ з̭ ж̭ в̭
 • палаталност: т’, д’
 • палатализираност: б’, п’, л’
 • ослабена артикулација: s»rce, leja, zmeh
 • акцент: вˈикам, уфчˈар, викˈаше, водˈеница
 • спореден акцент: вˈечернˌица, зˈадушнˌици, сˈевернˌица

Дијалектни текстови по наречја[уреди]