Корисник:Wlodzimierz

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Игралито срце јунаково!
Како вино во сребрена чаша,
како јагне во големо стадо,
како сокол во силноно јато!

Елегии за тебе (избрав x-))

Одев со глава замаен
наведнат, мртов, зачмаен,
одев со грутка на срце
и каракамен на гради.

Деј гиди горо зелена!
Деј гиди водо студена!
Пилците пеат — ти плачеш,
сонцето грее — ти темнеш.

- - -

троскот
троскот

Под мостот вода морава —
тече и мие ранава.

Тееч и влече со себе
сичко што стои пред неа,
а на грегови животот —
чмае у троскот зараснат!


Болен лежи млад Стојан

Болен лежи млад Стојан,
Болен лежи и ќе умре.
Над глава му младата невеста
С машко дете на раце.
Солзи рони, солзите ѝ капат
По Стојаново лице.

Стојан се подразбуди,
И тихо ѝ говори:
Невено, ле, ти млада невесто,
Што ми лади лицето,
Да ли ситна роса подросува
Или силни дождови?

А Невена му вели:
Стојане, бре, стопане,
Ниту ситна роса подросува,
Ниту силни дождови,
Моиве солзи по лице ти капат
Од селански неправдини.

Синоќа кај чешмата
Селани се збираја,
Збор збореја – кога ти ќе умреш
Дете да ми задават,
Мене ме грабнат, далеку однесат
За пари ме продадат.