Коледарска песна (18)

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Коледарска песна

од народното творештво


Цуцул пасе говеда покрај река Ситница, и отаде лисица:
Добро утро цуцуле!
Дал Бог добро лисице!
Шчо је врева у село?
Комар бек се женеше
за мушичка девојка: еже - тапанарче,
желка - свирбаџија,
мечка тесто валкаше,
повеќе го лапаше,
на мечиња даваше;
петел дрва цепеше,
јаричка ѓи редешпе;
вино пушчаше,
повеќе растураше.


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е непознат/народно творештво.

Поврзано[уреди]