Книга на Исус Невин/ 12 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

11 глава Книга на Исус Невин
12 глава
од н.п.
13 глава


 1 Овие се земните цареви што Израелците ги победија и ја освоија нивната земја од онаа страна на Јордан кон исток, од потокот Арнон до гората Ермон, со сета Араба на исток:
  2 Сион, аморејски цар, кој престолуваше во Есевон; неговото царство се тегнеше од Ароир, што лежи на работ на долината на потокот Арнон, по средината на долината и половина од Галад па до потокот Јавок, каде што граничеше со Амонците;
  3 и на исток му беше Араба до Кинеретското Море од една страна и сè до Арабјанското или Соленото Море кон Вет-Симот; и натаму кон југ до подножјето на Фасга.
  4 Со него граничеше Ог, васански цар, еден од последните Рафаинци; престолуваше во Астарот и Едраин.
  5 А владееше со гората Ермон и Салх, со целиот Васан сè до гесурската и махатската меѓа, па со другата половина од Галад сè до границата на Сион, есевонскиот цар.
  6 Мојсеј, Господовиот слуга, и Израелевите синови сите ги погубија, и Мојсеј, Господовиот слуга, им ја предаде таа земја во сопственост на Рувимовото племе и Гадовото племе и на половината Манасиево племе.
  7 А ова се земните цареви што беа победени од Исуса и од Израелевите синови од оваа страна на Јордан кон запад, од Вал Гад во Ливанската Рамница па до гората Алак, што се издига кон Сир, а таа земја Исус им ја даде во наследство на Израелевите племиња според нивните делови,
  8 во Горјето, во Шефел, во Араба и по стрмнините, во Пустината па во Негев: земјата хетејска, аморејска и ханаанска, ферезејска, евејска и евусејска
  9 ерихонскиот цар, еден, царот на Гај кај Ветил, еден:
10 ерусалимскиот цар, еден; хевронскиот цар, еден;
11 јармутскиот цар, еден; лахискиот цар, еден;
12 еглонскиот цар, еден: гезерскиот цар, еден;
13 давирскиот цар, еден; гадерскиот цар, еден,
14 орамскиот цар, еден; арадскиот цар, еден;
15 царот на Ливна, еден; одоламскиот цар, еден;
16 макидскиот цар, еден; ветилскиот цар, еден;
17 царот на Тапујците, еден; еферскиот цар, еден;
18 афечкиот цар, еден; саронскиот цар, еден;
19 мадонскиот цар, еден; асорскиот цар, еден;
20 симрон-меронскиот цар, еден; ахсавскиот цар, еден;
21 танашкиот цар, еден; мегидскиот цар, еден;
22 кедескиот цар, еден; јокнаемскиот цар, кај Кармел, еден;
23 дорскиот цар во Дорската Покраина, еден; гоимскиот цар во Галгал, еден;
24 тераскиот цар, еден. Вкупно триесет и еден цар.

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.