Имала мајка едно ми чедо

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Имала мајка едно ми чедо
едно ми чедо Никола.
Очите ѕвезди, лице трендафил,
левенто чедо крилато.

Ееееј Никола,
ееееј јунак пирински.

Му здодеало од чорбаџии,
од клето ропство фашистко.
Тргнал Никола в бој да се бие
за наша мајка Македонија.

Ееееј Никола,
ееееј јунак пирински.

Дигнал ми глава херој Никола
за правда и за слобода.
Тргнал Никола в бој да се бие
за наша мајка Македонија.

Ееееј Никола,
ееееј јунак пирински.

Извори[уреди]