Жална мајка

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Жална мајка в' себе плаче
внуците ги теши,
бол во гради лут ја вие,
а ним им се смеши.
Ах спијте внуци мои
пак, пак ќе дојде тој
ќе ви пее за Битола
за наш роден крај.
Спијат внуци мајка плаче
очи солзи леат,
кај си синко да ги видиш
твојте мили деца?
Ах спијат деца твои
в' сон го слушат твојот пој
стани сине да ги видиш
стани сине мој.
Мајка плаче солзи течат
синот свој го жали
Благој Петров Караѓуле
во мисли го жали.
Оф единец мој ти
в' гради болка ти ни сви
стани чедо пеј ни песна
стани не ми спи.

Поврзано[уреди]