Кирил Пејчиновиќ/ Епитаф

Од Wikisource
< Кирил Пејчиновиќ(Пренасочено од Епитаф)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Епитаф

од Кирил Пејчиновиќ
на современ македонски правопис


Стихови на глас трпезечки.
Теарце му негово рождение
Пречиста и Хиландар пострижение
Лешок му е негоо воспитание
Под плочава негоо почивание
От негово свое отшествие
До Христово второ пришествие
молит вас браќа негои лјубимија
Хотјастија прочитати сија
Да речете: Бог да би го простил
Зере у гроб црвите ги гостил
Овде лежи Кирилово тело
У манастир и у Лешок село
Дај Бог за добро дело.


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 100 години.