Државна химна на Босна и Херцеговина

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Државна химна на Босна и Херцеговина

од Душан Шестиќ
Национална химна на Босна и Херцеговина позната и како „Интермецо“.


Текст[уреди]

босански[1]/хрватски[2] српски[3] македонски[4]

Ti si svjetlost duše
Vječne vatre plam
Majko naša zemljo, Bosno
Tebi pripadam

U srcu su tvoje
Rijeke, planine
Plavo more
Bosne i Hercegovine

Ponosna i slavna
Zemljo predaka
Živjećeš u srcu našem
Dov'jeka

Pokoljenja tvoja
Kazuju jedno:
Mi idemo u budućnost
Zajedno!

Ти си свјетлост душе
Вјечне ватре плам
Мајко наша земљо, Босно
Теби припадам

У срцу су твоје
Ријеке, планине
Плаво море
Босне и Херцеговине

Поносна и славна
Земљо предака
Живјећеш у срцу нашем
Довјека

Покољења твоја
Казују једно:
Ми идемо у будућност
Заједно!'

Ти си светлост на душата
Вечен огнов пламен
Мајко наша земјо, Босна
Тебе јас ти припаѓам

Во срцето ти се
реките, планините
и синото море
на Босна и Херцеговина

Горда и славна
Земјо на предците
Ќе живееш во нашите срца
Засекогаш

Поколенијата твои
Кажуваат едно:
Одиме кон иднината
Заедно!

Белешки[уреди]

  1. Prijedlog teksta himne BiH utvrdilo Vijeće ministara BiH
  2. Prijedlog teksta himne BiH utvrdilo Vijeće ministara BiH
  3. Приједлог текста химне БиХ утврдио Савјет министара БиХ
  4. Не е поетски превод. Преводот е направен врз принципите на буквалниот превод со одредени модификации.


Надворешни врски[уреди]