Дебарцо ти си борбена

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дебарца солзи пророна
за своите славни херои
Сатеска жално пробучи
цела со крв се обои.
Дебарцо ти си борбена
од Ботун сè до Пресека.
За тебе песни ти пеам
во тебе мирно живеам
во село славно Сливово
братство единство изгради.
Дебарцо ти си борбена
од Ботун сè до Пресека.
Кога херои гинеа
на твоите деца мислеа,
дали ќе светне слобода
во тебе мирно да живеат.
Дебарцо ти си борбена
од Ботун сè до Пресека.
Славеј Планина запеа
партизански песни херојски
сонцето кога изгрева
пред него вие стоите.
Дебарцо ти си борбена
од Ботун сè до Пресека.

Извор[уреди]