Дафинка платно белеше

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дафинка платно белеше
дилбер Дафинко
на бели Дунав, Дунав, е.
Силен је ветер повеје,
в' кајче ле мило
Дафинка ми је понесе.
Мајка е ќерка бараше:
- Ќерче ле мило
каде си ќерко Дафино?
Еве сум мајко в' темнина
мајче ле мило
не можам мајко д' излезам.
Нозеве ми се врзани
мајче ле мило
со раки до три корења.
Рацеве ми се сплеткани
мајче ле мило
од бесценети камења.

Поврзано[уреди]