Викиизвор:Кратенки

Од Wikisource

Кратенка претставува страница за пренасочување со кратко име и служи за полесна пристапност до поважните страници на Викиизвор. На пример, кратенката ВП:НГТ води до страницата Викиизвор:Неутрална гледна точка, а КАТ:ШПК води до Категорија:Шаблони за предупредување корисници.

Листа на сите кратенки може да се најде во Категорија:Пренасочувања од кратенки.

За да ставите кратенка во оваа категорија, додадете {{П од кратенка}} во страницата за пренасочување, но во истиот ред. Пример:
#ПРЕНАСОЧУВАЊЕ [[Викиизвор:Име на страница]] {{П од кратенка}}

Кратенките обично се создаваат со големи букви и со формат XXX:XXX. Од левата страна од двете точки, може да стои „ВП“ како кратенка од страници кои започнуваат со „Викиизвор“ или „КАТ“ како кратенка за некоја категорија. Од десната страна, кратенките најчесто се состојат од почетните букви на зборовите на страницата, без или со предлозите и сврзниците. На пример, за Викиизвор:Критериуми за брзо бришење, кратенката е ВП:КЗББ, но и ВП:КББ (исклучувајќи го предлогот „за“). Не мора секогаш кратенките да се создаваат на овој начин, туку на било кој начин, користејќи здрав разум, за лесна достапност на уредувачите.