Васил Иљоски

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на автори: И Васил Иљоски
(20.12.1902 - 1.11.1995)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Васил Иљоски (Крушево, Македонија, 20 декември 1902 - Скопје, Македонија, 1 ноември 1995) бил македонски драмски писател, есеист, критичар, книжевен историчар, истакнат педагошки работник и автор на драмски дела кои се изведувани меѓу двете светски војни на македонски јазик. Васил Иљоски бил единствениот македонски писател кој цели пет децении останал ангажиран во областа на литературното македонско драмско творештво. Васил Иљоски се школувал во Куманово и Скопје. Тој завршил Филозофски факултет во Скопје за подоцна да биде професор на Педагошката академија. Иљоски бил член на МАНУ и на Друштвото на писателите на Македонија од нејзиното основање во 1947 година па сè до неговата смрт.

Творештво[уреди]

 • „Ленче Кумановче“ односно „Бегалка[1]
 • „Чорбаџи Теодос“ [2]
 • „Ученичка авантура“ [3]
 • „Биро за безработни“
 • „Пиши, Панче“ [4]
 • „Два спрема еден“ [5]
 • „Чест“ [6]
 • „Кузман Капидан“ [7]
 • „Син и татко“ [8]
 • „Допирни точки“ [9]
 • „Окрвавен камен“ [10]
 • „Свадба“ [11]
 • „Смрт за живот“ [12]


Забелешки[уреди]

 1. пиеса, издадена во 1926 година.
 2. комедија, издадена во 1937 година.
 3. издадена во 1939 година.
 4. пиеска, издадена во 1947 година.
 5. издадена во 1952 година.
 6. драма, издадена во 1953 година.
 7. издадена во 1954 година.
 8. издадена во 1955 година.
 9. издадена во 1959 година.
 10. издадена во 1968 година.
 11. комедија, издадена во 1976 година.
 12. издадена во 1988 година.


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.