Македонски народни песни/ Буките развиват

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Буките развиват, браќа,
Буките развиват,
Буките развиват, браќа,
Сатот наближуве,
Сатот наближуве, браќа,
За нашта слобода.
Нашини ти мајки, браќа,
Нашини ти мајки,
Нашини ти сестри, браќа,
Црни крпи носат,
Црни крпи носат, браќа,
И за нас жаљуват.
Нашини татковци, браќа,
Нашини татковци,
Нашини татковци, браќа,
Небричени одат,
Небричени одат, браќа,
И за нас жаљуват.
Нашини ти сестри, браќа,
Нашини ти сестри,
Нашини ти сестри, браќа,
Нечешљани одат,
Нечешљани одат, браќа,
И за нас жаљуват.
Нашини ти браќа, браќа,
Нашини ти браќа,
Нашини ти браќа, браќа,
Нестрижени одат,
Нестрижени одат, браќа,
И за нас жаљуват.
Нашини ти жени, браќа,
Нашини ти жени,
Нашини ти жени, браќа,
Млади о вдовици,
Млади о вдовици, браќа,
И за нас жаљуват.
Нашини ти деца, браќа,
Нашини ти деца,
Нашини ти деца, браќа,
Дробни сирачиња,
Дробни сирачиња, браќа,
И за нас жаљуват.

Оваа песна е собрана од селото Куфаја, од околината на Солун.


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е непознат/народно творештво.

Поврзано[уреди]

Надворешна врска[уреди]

Во изведба на Коста Новакис