Ај зајди зајди јасно сонце

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ај зајди зајди јасно сонце

од македонскиот фолклор
македонски народни песни

Ај зајди зајди море јасно сонце,
мене ми здодеја ова пуста жетва.
Над глава ми стојат до три спахии
И они ми велат ајде бргу жнејте.

Први ни вели ајде бргу жнејте,
А втори ми вели ниско да жнејме, [2х]
А трети ми вели класја збирајте.

А мене ми плаче моето машко дете
Јас не можам дидам да го превијам, [2х]
Да не го превијам да не го најадам.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е непознат/народно творештво.