Славко Јаневски

Од Wikisource
(Пренасочено од Автор:Славко Јаневски)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на автори: Ј Славко Јаневски
(11.1.1920 - 20.1.2000)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Славко Јаневски (Скопје, 11 јануари 1920 - Скопје, 20 јануари 2000) бил истакнат македонски раскажувач, романсиер, поет, филмски сценарист, есеист и сликар. Во Скопје завршил основно и стручно-техничко училиште. Од 1945 година е уредник на првиот македонски весник за деца „Пионер“, потоа главен уредник на списанието за деца „Титовче“, на списанијата за литература и уметност „Нов ден“ и „Современост“, на литературниот весник „Хоризонт“ и на хумористично-сатиричниот весник „Остен“. Во меѓувреме работи како уредник во издавачките куќи „Кочо Рацин“, „Наша книга“ и „Македонска книга“.

Творештво[уреди]

 • Крвава низа (поезија, 1945)
 • Пруга на младоста (со Ацо Шопов, поезија, 1946)
 • Пионери, пионерки, бубачки и шумски ѕверки (поезија за деца, 1946)
 • Распеани букви (поезија за деца, 1946)
 • Милиони маченици (поема за деца, 1948)
 • Егејска барутна бајка (поезија, 1949)
 • Песни (1950)
 • Улица (повест, 1950)
 • Лирика (1951)
 • Село зад седумте јасени (роман, 1952)
 • Шеќерна приказна (сказна за деца, 1952)
 • Кловнови и луѓе (раскази, 1956)
 • Две Марии (роман, 1956)
 • Леб и камен (поезија, 1957)
 • Месечар (роман, 1959)
 • Сенката на Карамба Барамба (поезија за деца, 1959)
 • Марсовци и глувци (поезија за деца, 1959)
 • Горчливи легенди (патописна проза, 1962)
 • И бол и бес (роман, 1964)
 • Стебла (роман, нова верзија на „Село зад седумте јасени“, 1965)
 • Евангелие по Итар Пејо (поезија, 1966)
 • Црни и жолти (поезија за деца, 1967)
 • Каинавелија (поезија, 1968)
 • Тврдоглави (роман, 1970)
 • Омарнини (раскази, 1972)
 • Ковчег (раскази, 1976)
 • Оковано јаболко (поезија, 1978)
 • Астропеус (поезија, 1979)
 • Змејови за игра (поезија, 1983)
 • Миракули на грозомората трилогија: Легионите на Свети Адонис, Кучешко распетие и Чекајќи чума (1984)
 • Девет Керубинови векови (роман, 1987)
 • Глуви команди (поетски избор, 1988)
 • Песји шуми (поезија, 1988)
 • Чудотворци (роман, 1988)
 • Рулет со седум бројки (роман, 1989)
 • Скаменетиот Орфеј (поетски избор, 1990)
 • Пупи Паф (проза во стихови за деца, 1991)
 • Зад тајната врата (раскази, 1993)
 • Континент Кукулино (проза, 1996)
 • Пупи Паф во Шумшул град (книга за деца, 1996)
 • Пупи Паф гледа од вселената (1996)
 • Пупи Паф господар на соништата (1996)
 • Депонија (роман, 2000)

Забелешки[уреди]