Марко Цепенков

Од Wikisource
(Пренасочено од Автор:Марко Цепенков)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Список на автори: Ц Марко Цепенков
(7 ноември 1829 - 29 декември 1920)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Марко Костов Цепенков (Ореовец (Прилепско), 7 ноември 1829 - Софија, 29 декември 1920) е најголем собирач на македонски народни умотворби, кои имаат непроценливо значење за македонската фолклористика, за етнографијата, за лингвистиката, за националната историја, за правото и за моралот на Македонците.

Творештво

Забелешки


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.