Абре Македонче ти вардарско пиле

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Абре Македонче ти вардарско пиле

од македонските народни песни

Абре Македонче ти вардарско пиле
каде ќе одиш по ноќно време
аман, аман, поноќно време.
Тебе ми те чекат абре Македонче
тебе ми те чекат до три пусии,
аман, аман, аман до три пусии.

Прва пусија абре Македонче
прва пусија града Прилепа
аман, аман, аман града Прилепа.
Втора пусија абре Македонче
втора пусија града Битола
аман, аман, аман града Битола.

Трета пусија абре Македонче
трета пусија града Солуна
аман, аман, аман града Солуна.
Абре Македонче ти вардарско пиле
немој да одиш по ноќно време
аман, аман, аман по ноќно време.


Поврзано[уреди]