Абер ми дојде од Солуна града

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Абер ми дојде од Солуна града
солунчани де бесилка стаиле,
ќе ми го бесат Гоцета,
Гоцета Делчев војвода.
Гоце ми се сторил
црно ќумурџиче
па ми се шетал
Солунска чаршија.
На среќа сретнал аскери
и на Гоцета зборуват:
- А бре ѓаурче, црно ќумурџиче
не ли го виде Гоцета,
Гоцета Делчев војвода?
- А бре аскери, вие бре аскери
и да го видам Гоцета,
јас Гоце не го познавам.

Поврзано[уреди]