Јоаким Крчовски

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Список на автори: К Јоаким Крчовски
(1750-1820)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Јоаким Крчовски (1750-1820) е првиот македонски просветител, кој со своето дело и свештеничката професија бил народен учител и просветител на Македонците во првата половина на XIX век, време во кое ширењето на христијанскиот морал било единствениот начин да се избегне исламизацијата.

Творештво

Забелешки


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.