Ја излези стара мајко

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ја излези стара мајко

од македонскиот фолклор
македонски народни песни

Ја, излези стара мајко,
На пенџерето,
Па да видиш кој помина -
Умрев за него.
  
Ми помина Осман-бегот,
Мила мајчице,
Ми помина Осман-бегот -
Умрев за него.
 
Кај што оди - ветер вее,
Мила мајчице,
Кај што стои - сонце грее -
Умрев за него.
  
Ќе се турчам, ќе се грчам,
Мила мајчице,
Ќе се турчам, ќе се грчам -
Умрев за него.
  
Ќе го земам Осман-бегот -
Умрев за него.
Ќе ме носи во Охрида,
Мила мајчице,
 
Ќе ме носи во Охрида -
Умрев за него.
Ќе ме шета со кајчето
По езерото.


Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е непознат/народно творештво.