Јас си појдов во Битола

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Јас си појдов во Битола

од македонскиот фолклор
македонски народни песни

Јас си појдов во Битола,
јас си појду во Битоља,
Ленче бре,
занает да науча.

Не научив занаетот,
не научи занаето,
Ленче бре,
тук научу љубовта.

Ах, да знае мојта мајка,
ах, да знае мојта мајка,
Ленче бре,
гробо да ми ископа.

И на гробо да напиши,
и на гробо да напиши,
Ленче бре:
- „Тук' почива љубовта“.

Љубовта е нешто лошо,
љубовта е нешто лошо,
Ленче бре,
којшто знае да цени.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е непознат/народно творештво.