Јас кога бев овчарче

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Јас кога бев овчарче

од македонскиот фолклор
македонски народни песни

Јас кога бев овчарче
и овци си пасев,
бев многу благодарен,
макар и сиромав.

Штом зора зазореше
и терав надвор јас,
низ гората си свирев
од лек понекогаш.

И сега кога гледам
овчарче мало јас,
не знам зшчо заминувам
и одам на цел пат.

Кој не ме видел, пиле, пиле
тој не ме знае,
вервај ме пиле, пиле шарено.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е непознат/народно творештво.