Јано мори, Јано леле, севдалино

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Јано мори, Јано леле, севдалино

од македонскиот фолклор
македонски народни песни

Јано мори, Јано леле, севдалино,
Моја росна, Јано мори, детелино,

Ај, моја росна, Јано мори, детелино.
Поминуваш, Јано мори, заминуваш,

Камен, дрво, Јано мори, изгоруваш,
Ај, камен, дрво, Јано мори, изгоруваш.

Те прашает, Јано мори, Мајсторине,
Што им готвиш, Јано мори, за вечера,

Ај, што им готвиш, Јано мори, за вечера.
Кад баница бегу море ил' кокошка,

Ова вечер, бегу море, рудо јагне,
Ај, од две мајки, бегу море, задоено.


Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е непознат/народно творештво.