Ѓурѓово лето проклето

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ѓурѓово лето проклето

од македонскиот фолклор
македонски народни песни

Ѓурѓово лето проклето леле
Ѓурѓица цвекје мори береше.
Ѓурѓица цвекје береше, леле,
мајкини скутои ги китеше.

Мајкини скутои китеше, леле,
мајка ги од скут, мори, фрлаше.
Нит' Ѓурѓа моја, нит' цвеќе, леле,
кога си мајка, мори, не слуша.

Ѓурѓице, бела божице, леле,
отиди горе на бачило.
Отиди горе на бачило, Ѓурѓо,
нарани бели, мори јаганца.

Не смеам, мајко, да одам, леле,
таму е Петре, мори, овчарот.
Таму е Петре овчарот, мамо,
он мене ќе ме, мори, заљуби.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е непознат/народно творештво.