За македонцките работи

Од Wikisource
(Пренасочено од За Македонцките работи)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„За македонцките работи“

од Крсте Петков Мисирков
на стар македонски правопис.
Корица на оригиналната книга.

За македонцките работи е книга напишана од Крсте Петков Мисирков и обіавена во Софиіа во 1903 година. Книгата ги претставува погледите на еден од наіголемите македонисти и национални деіци кон македонското прашан'е, националната свест и пред сè кон македонскиот іазик. Во книгата се обработува тематиката за основан'е на стандарден македонски іазик, правопис и азбука.


Содржина

Наводи

  1. Прочитано на 21 септември оваа година па 1-та седница на петроградското Македонско научно-литературно другарство "Св. Климент".
  2. Прочитано на II седница на петроградското Македонско научно-лигературно другарство „Св.Климент” на 28 септ. 1903 г.
  3. Прочитано на 3 седница на петроградското Македонско научно-литературно другарство „Свети Климент“ на 19 октомври 1903 г.

Видете исто така

Надворешни врски


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.