Македонски народни песни/ Антице жална душице

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Антице џанам душице е македонска народна песна.

Текст на песната[уреди]

Антице џанам душице
Антице џанам душице
а што пусти к'смет си немала
и на твојата убавина
и на твојата личотија.
Не жали Анте, не плачи
не рони солзи крвави.
Сестра ти мала се омажи
а ти поголема несвршена
ти момче стројник ми испрати
тебе ми те прво посака.
Не жали Анте не плачи
не расипуј си го лицето.
На душа ми те зедоја
мајка ти та и татко ти
ти момче стројник ми испрати
тебе ми те прво посака.
Не жали Анте не плачи
не расипуј си го лицето.
На стројникот што му рекоја
Антица ми је посвршена
Антица ми је посвршена
за Димитрија, Робета.
Ако ја сакаш малата
малата кира Василикија.


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е непознат/народно творештво.

Надворешни врски[уреди]

Блог за македонски народни песни