Симон Дракул

Од Wikisource
(Пренасочено од Автор:Симон Дракул)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Список на автори: Д Симон Дракул
(24 септември 1930 - 11 јануари 1999)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Симон Дракул е македонски раскажувач, романсиер, драмски автор, сценарист, историчар, преведувач. Роден е во Лазарополе на 24 септември 1930 година. Починал во Скопје на 11 јануари 1999 година. Гимназија учел во Охрид и во Скопје. Завршил Филолошки факултет во Скопје.

Творештво[уреди]

  • Планините и далечините (раскази, 1953)
  • Витли во поројот (раскази, 1956)
  • И ѕвездите паѓаат сами (роман, 1957)
  • Белата долина (роман, 1962)
  • Буни (триптих: повест, роман, драма, 1980)
  • Распаќа (раскази, 1985)
  • Архимандрит Анатолиј Зографски (монографија, 1988)
  • Или смрт, тетралогија: Глужд, Јас Георги Николов Делчев, Полноќна чета, Кобно место (1989), Жедна месечина (роман, 1997), Апостол војводата (монодрама, 1998)


Забелешки[уреди]

Надворешни врски[уреди]


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.