Коле Чашуле

Од Wikisource
(Пренасочено од Автор:Коле Чашуле)

Список на автори: Ч Коле Чашуле
(2.3.1921 - 22.9.2009)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Коле Чашуле (Прилеп, 2 март 1921 - Скопје, 22 септември 2009) беше македонски романсиер, драмски писател и публицист. Бил директор на Радио Скопје, уредник на списанијата „Нов ден“ и „Современост“, главен и одговорен уредник на „Разгледи“, директор на драмата при Македонскиот народен театар. Еден е од иницијаторите за формирање на Друштвото на писателите на Македонија, а едно време бил и негов претседател. Подоцна се зачленува во Независни писатели на Македонија. Член е и на Македонскиот ПЕН центар.

Творештво[уреди]

Драми:

 • Една вечер (1948)
 • Последните гаврани (1950)
 • Задруга (1950)
 • Вејка на ветрот (1957)
 • Бразда (1958)
 • Црнила (1960)
 • Игра или социјалистичка Ева (1961)
 • Градскиот саат (1965), Вител (1966)
 • Партитура за еден Мирон (1967)
 • Земјаци (1967)
 • Тројца и вистината (1967)
 • Како што милувате: Оставка на еден карипски министер за внатрешни работи или, Достага на самиот врв од највисоката власт (1975)
 • Суд (1978)
 • Житолуб (1981)
 • Дивертисман за еден Стрез (1967-1990)
 • Роднокрајци (1987)
 • Тибурсио и Синфороса, (1988)
 • Вејка, два (1989)
 • Сон прв (1991)
 • Сон втор и по него друг (1992)
 • Модус мориенди (1992)
 • Лакримула (1993)
 • Маркучот во четири гласа (1995)

Романи:

 • Простум (1970)
 • Премреже 1-2 (1977)
 • Вомјази (1981)
 • Имела (1982)
 • Горчила (1983)
 • Канадски фрагменти (1985)
 • Конзулски писма (1987)
 • Така е, ако ви се чини (1994)
 • Лимб (2002)
 • Тој што нема име (2004)
 • Патот од себеси (2006)

Книги раскази:

 • Првите дни (1950)
 • Раскази (1953)
 • Проза (1968)
 • Само сказни (2000)
 • Чунким велења (2009)

Книги есеи:

 • Записи за нацијата и литературата (1985)
 • Нови записи (1989)
 • Македонски дилеми (1992)
 • Резиме за мојата генерација (1998)
 • Болно племе (2000)
 • Абре Македонче (2003)

Забелешки[уреди]


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.