Живко Чинго

Од Wikisource
(Пренасочено од Автор:Живко Чинго)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на автори: Ч Живко Чинго
(13.8.1935 - 11.8.1987)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Живко Чинго е роден на 13 август 1935 г. во с. Велгошти, Охридско, умрел на 11 август 1987 г. во Охрид. Завршил Филозофски факултет во Скопје, извесно време работел како професор по литература во гимназија во Охрид, а потоа во Скопје работел во „Студентски збор“, „Млад борец“, Радио-телевизија Скопје, во Центарот за политички студии во Скопје и во Републичкиот комитет за култура. Бил директор на Македонскиот народен театар. Член на Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) од 1963 година.

Творештво[уреди]

 • Пасквелија (раскази, 1961)
 • Семејството Огулиновци (раскази, 1965)
 • Нова Пасквелија (раскази, 1965)
 • Сребрени снегови (роман за деца, 1966)
 • Пожар (раскази, 1970)
 • Големата вода (роман, 1971)
 • Жед (сценарио, 1971)
 • Поле (сценарио, 1971)
 • Образов (драма, 1973)
 • Ѕидот, водата (драма, 1976)
 • Вљубениот дух (раскази, 1976)
 • Кенгурски скок (драма, 1979)
 • Макавејските празници (драма, 1982)
 • Накусо (раскази, 1984)
 • Пчеларник (сценарио, 1988)
 • Гроб за душата (раскази, 1989)
 • Бабаџан (роман, 1989)
 • Бунило (раскази, 1989)


Забелешки[уреди]


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.