Димитар Солев

Од Wikisource
(Пренасочено од Автор:Димитар Солев)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на автори: С Димитар Солев
(24.5.1930 - 24.9.2003)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Димитар Солев (Скопје, 24 мај 1930 - Скопје, 24 септември 2003 година) е македонски раскажувач, романсиер, драмски автор, есеист, книжевен критичар и преведувач. Студирал на Филозофскиот факултет, а завршил на групата по историја на југословенските литератури. Бил директор на Македонската телевизија, на НУБ „Климент Охридски“, уредник на списанието „Разгледи“, член на Македонскиот ПЕН центар. Во 1956 година станува член на Друштвото на писателите на Македонија, а одреден период е и негов претседател.

Творештво[уреди]

Збирки раскази:

 • Окопнети снегови (1956)
 • По реката и спроти неа (1960)
 • Ограда (1963)
 • Зима на слободата (1968)
 • Слово за Игора (кратки приказни, 1969)
 • Полжави (1975)
 • Црно огледало (1985)
 • Одумирање на државата (1990)
 • Промена на системот (1993)
 • Ќелав штурец
 • Синовски татковци (постхумно, 2006)

Романи:

 • Под усвитеност (1957)
 • Кратката пролет на Моно Самоников (1964)
 • Дрен (1980)
 • Зора зад аголот (1984)
 • Дублер (1988)
 • Мртва трка (1998)

Есеи:

 • Кво вадис скриптор (1970)


Забелешки[уреди]


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.