Ангел Динев

Од Wikisource
(Пренасочено од Автор:Ангел Динев)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Список на автори: Д Ангел Динев
(1 октомври 1891 - 17 февруари 1952)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Анѓел Динев (Смоквица, Гевгелиско, 1 октомври 1891 - Скопје, 17 февруари 1952), македонски општественик, новинар, публицист и политички работник. Во Солун работел како фурнаџиски работник (1909-1911), кога се јавил како организатор на Привремениот Околиски комитет на ВМРО за селата од десната страна на Гевгелиска околија.

Творештво[уреди]

  • „Движењето“ (1924)
  • „Заборавените“ (1925)
  • „Кресненското востание“ (1926)
  • „Хуриетот и постхуриетските борби во Гевгелиско“ (1934)
  • „Македонските Словени“ (1944)
  • „Етнографската идеја на Македонските Словени“ (1944)
  • „Илинденската епопеја“ I-II, (1947-1949)
  • „Политичките убиства во Бугарија“ (1951)


Забелешки[уреди]

Надворешни врски[уреди]


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.