Page:Тријазичник, Ѓорѓиіа Пулевски.pdf/15

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оваа страница треба да биде проверена.

 сме мије, и рече господ човек ћа бидет господар, од рибите морски, и от пиљињата небесни и от секаква стока и от сева земја, и от сите животиње, који здишат по земи.

Пи.

 Кажими што сотвори господ и друго нешто, ако знајеш.

Од.

 Кога сотвори господ човека, сотрвори мушко и женско, и ји благослови и им рече рађаитесе, и множите се и наплните земју, и управуваите со неја, и бидите господари, от рибите морски, и от пилците небесни, и от сите зверови што се наодат по земјава, и уште рече господ, еве сум ви дал сите биљки, кој носат семиња по сева земја, и сите дрвја плодоносни, који што носат семиња тије ћави бидат задасе раните, и рече господ за сите зверови земски, и за сите пиљињја небесни, и свјакоје диханије што се наодат на земљава, и које имат жива душа, су ја дал тревата, да ја јадат, и така како рече господ, и биде. Тога виде господ све што сотворил, и мошне убаво беше. И така се до прави небото, и земјата и свјакоје диханије земно, и водно, господ, јих сврши до седмијот ден дјејајанијата своја, тихна у