Page:Тријазичник, Ѓорѓиіа Пулевски.pdf/12

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оваа страница треба да биде проверена.
Пи.

 А што сотвори во другијот ден, господ.

Одг.

 Во другијот ден рече господ. нека бидет свод над водата, да се раздељуват, вода совода, и одељи бог, водата под сводот, и така се стори и тога господ, сводот го нарече небо, и тога се стори утро и вечер другијот ден.

Пи.

 А посље што сотвори Господ.

Одг.

 Во трећијот ден рече господ. нека се соберет сета вода што је под небо, на једној инека се покажат суви места, и така биде, и сувите места, ји нарече господ земја, а таја собранијата водна, ја нарече мориња, и виде господ аљ је убаво.

 Пак рече нека пустит земјата од себе трева и биљки, који давајет семиња, и дрвја родни што рађајет плод, поредот свои воним ћа бидет семињата нифни на земи, и така се учини: и виде господ аљ је добро.

Пи.

 А што сотвори господ во четвртијот ден.

Од.

 Во четвртијот ден рече господ, нека бидет светила, на сводот небесни да го дељат ден-