Page:Речник од три јазика - Ѓорѓија Пулевски.pdf/33

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оваа страница треба да биде проверена.

ко вода акогаје студено време то многу тога се стегнуват иљи здрвуват живо стребро је потребно, за, позлатување, ствари но пуравите негови, многу му расипувајет, здравјето, човеку. живо, стребро, вчас, и љесно может да се стенчит, од топљина, а од студ се здрвуват за това го употребувајет и во топљина мерките (во тије, содови, што, мерад, топљина и студ) а и за вино и ракија, мерење, се употребувад.

Што је нешто које се вељид спојување.

Кога, да се, кладат, две иљи помногу руди, пак се, стопувајед, заједно,и од тије, изљезувад друго тесто, које неприљичид, ни на једно од тије, топените, и теја такво, ново, тесто, које је смешано топено се вељит спојување иљи спојено тесто.

Како што правид од коситер, и елав од такво тесто спојено звонци, пак и друго, нешто бидуват а пак од коситер, и од олово, обете, когасе спојени, се правид цинк, пак така мешајешти, жлт коситер, иљи туч и други многу ствари се правид.

VI. За растенији земни.