Page:Бели мугри-Кочо Рацин.pdf/32

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оваа страница е прегледана, но треба да биде потврдена.

И в таја мугра пресна
да екне дружна песна
на дружните удари —
та биат срца млади
и растат силно гради
пребликнати со јад!

От сички маки тешки
не видофме бел ден,
а от слзи жешки
не стануе меден
нашиот живот!

На работа!
На труд!

Та не сме саде ние
та не сме саде тука —
ние сме по цел свет
безбројни
милиони,
на трудот
црн —
народ!

Да биде честит денот
и првата ни стапка
у првиот ни век!
Ке мине силен ек
ке бсне слнце златно —
по секаде на светот
ке згине срамно гнетот —
ке лсне живот нов!

— 30 —