Page:Бели мугри-Кочо Рацин.pdf/20

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оваа страница е прегледана, но треба да биде потврдена.


5.
Ти да знаеш, паметуваш
и ем да си на ум имаш —
работник си — и работник
ти ке пађаш и се дигаш.

Луњи ли ке пусти дојдат
слнце ли ке јасно грејне —
патиштата, патиштата
прет тебе се на борбата.

Како смрта вечна што е
така борба длго трае.
Но от смрта е по силна
по патиштата борбата!

— 18 —