Четворица комити

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Четворица комити

од македонскиот фолклор
македонски народни песни

Четворица комити
од балкани слегвеја
од балкани слегвеа
право тргат на Прилеп.

Право тргат на Прилеп---
кај Методи Крапчета. 2х

Не го нашле крапчета---
тук ја нашле невестата. 2х
Добро утро невесто---
добро комити. 2х

Појдите во одаја ---
ракија да пијате 2х
Не сме дешле за ракија ---
туку за амането 2х

Го бараме Крапчета ---
да ни даде сто лири 2х
Да ни даде сто лири ---
за касата комитска 2х

Пушки да си купиме
за четата комитска.
Пушки да си купиме
в борба да си одиме.

В борба да си одиме
земја да ослободиме.
Земја да ослибодиме
земја Македонија.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е непознат/народно творештво.