АСНОМ , документ 8

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Р Е Ш Е Н И Е
на Антифашиското собрание на народното ослободуене на Македонија за заведуене на македонскиот јазик како службен јазик во македонската држава


2 август 1944 г.

Член 1


Во македонската држава како службен јазик се заведуе народниот македонски јазик.

Член 2


Ова решение влегуе веднага во сила. Во манастирот “Св.отец Прохор Пчински“, на ИЛИНДЕН 2 август 1944 год(ина). За Антифашиското собрание на народното ослободуење на Македонија.


Претседател: Методи Андонов-Ченто, с.р.
Секретар: Љупчо Д. Арсов, с.р.

Извор[уреди]

Види исто така[уреди]