Прва книга летописи/ 22 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

21 глава Прва книга летописи
22 глава
од н.п.
23 глава
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

 1 Затоа Давид рече: „Ова е Домот на Господа и ова е жртвеник за паленици на Израел!”
  2 Давид заповеда да се соберат странците, кои беа во Израелската Земја и одреди каменоресци, за да делкаат прописно камења за изградбата на Божјиот Дом.
  3 Давид приготви многу железо за клинци на крилата на вратите и за рачките; и без мера многу бронза.
  4 Многу кедровина, зашто Сидонците и Тирците му довезуваа многу кедрови дрва на Давида.
  5 Зашто Давид мислеше: „Мојот син Соломон е млад и нежен, а Домот што треба да Му биде изграден на Господа треба да биде величествен, за слава и чест по сите земји. Ајде да му подготвам се.” И Давид подготви многу нешта пред својата смрт.
  6 Потоа го повика синот Соломон и му заповеда да Му изгради Дом на Господа, на Израелевиот Бог.
  7 Уште Давид му рече на Соломона: „Сине! Посакав во своето срце да Му изградам Дом на Името на Господа, својот Бог.
  8 Но ми дојде Господовото слово: „Многу крв пролеа и водеше големи војни; не ќе Му изградиш ти Дом на Моето Име; зашто пролеа многу крв на земјата пред Мене.
  9 Ете, ќе ти се роди син; тој ќе биде мирољубец, и ќе му дадам мир од сите негови непријатели отсекаде наоколу; името ќе му биде Соломон. Ќе му дадам мир и тишина на Израел во негово време.
10 Тој ќе Му изгради Дом на Моето Име, тој ќе Ми биде син, а Јас ќе му бидам Татко нему, и ќе го утврдам неговиот царски престол над Израел довека.”
11 Сега, сине мој, Господ нека биде со тебе за да успееш за да Му изградиш Дом на Господа, својот Бог, како што рече за тебе.
12 Само Господ нека ти даде разум и мудрост кога ќе те постави над Израел, затоа да го пазиш Законот на Господа, својот Бог!
13 Ќе бидеш среќен ако ги вршиш внимателно одредбите и законите кои Господ му ги даде на Израел преку Мојсеја. Биди мажествен и храбар, не бој се и не плаши се!
14 Еве, јас при мојата скудност подготвив за Господовиот Дом сто илјади златни таланти, и илјада илјади сребрени таланти, а бронза и железо без мера, зашто го има толку многу. Подготвив и дрва и камења, а и ти додај нешто кон тоа.
15 Имаш многу добри работници, каменоресци, ѕидари, дрводелци и секакви вештаци во секое умеење;
16 златото, среброто, бронзата и железото немаат мера; и така, оди и гради, и Господ нека биде со тебе!”
17 Тогаш Давид им заповеда на сите израелски кнезови да му помагаат на неговиот син Соломон:
18 ”Не е ли со вас Господ, вашиот Бог, Кој ви даде мир отсекаде наоколу, зашто ги предаде во мои раце жителите на оваа земја, и земјата е покорена пред Господа и пред Неговиот народ.
19 И така, сега дајте со своето срце и со својата душа да Го барате Господа, својот Бог; одете и градете Му Светилиште на Господа Бога, внесете го Ковчегот на Господовиот Завет и светите Божји посатки во Домот што ќе Му биде изграден на Господовото Име.”

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.