Песна за Крсте војвода

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Се зададе темен облак
во комитско ми [?].
То не беше темен облак,
туку беше турски џган.
Сардисаја планињето
и селото Волкодери.
И го гледа [?],
[?] и стражата.
Абер стори на четата
на четата во селото:
„Ја станите мили браќа
оти сме си сардисани“.
Крсте викат: „ќе стреламе“
стража викат: „да бегаме“.
Се зафати бојот страден,
меѓу Турци и комити.
Пушки пукет, бомби грмат
и [?].
Турци викет: „Алах, Алах“,
„Ура“ викет комитите,
Крсте војвода им викат:
„Сите браќа, ај по мене,
клавајте и ножоите
запалете и бомбите“.

Поврзано[уреди]