Ој светла мајска зоро

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ој светла мајска зоро

од Секула Дрљевиќ
Национална химна на Црна Гора.


црногорски на кирилица црногорски на латиница македонски

Ој свијетла мајска зоро
Мајко наша Црна Горо
Синови смо твог стијења
И чувари твог поштења

Волимо вас, брда тврда,
И стравичне ваше кланце
Који никад не познаше
Срамотнога ропства ланце.

Док ловћенској нашој мисли
Наша слога даје крила,
Биће горда, биће славна
Домовина наша мила.

Ријека ће наших вала,
Ускачући у два мора,
Глас носити океану,
Да је вјечна Црна Гора.

Oj svijetla majska zoro,
Majko naša Crna Goro,
Sinovi smo tvog stijenja
I čuvari tvog poštenja.

Volimo vas, brda tvrda,
I stravične vaše klance
Koji nikad ne poznaše
Sramotnoga ropstva lance.

Dok lovćenskoj našoj misli
Naša sloga daje krila,
Biće gorda, biće slavna
Domovina naša mila.

Rijeka će naših vala,
Uskačući u dva mora,
Glas nositi okeanu,
Da je vječna Crna Gora!

Ој, светла мајска зоро
Мајко наша Црна Горо
Синови сме на карпите твои
И чувари на почитта твоја

Ве сакаме вас, брда тврди
И вашите прекрасни кладенци
Кои никогаѓ не познаваш
За срамните робовски ланци.

Додека на нашата ловќенска мисла
дава крилја на нашата слога
Ќе биде горда, ќе биде славна
Нашата мила татковина.

Река од нашите бранови,
Скока во две мориња,
Глас ќе носи во океанот,
За вечноста на Црна Гора.

Надворешни врски[уреди]