Неемија/ 10 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

9 глава Неемија
1o глава
од н.п.
11 глава
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

  1 Во запечатената исправа беа: Намесникот Неемија, синот Ахалиин, и Седекиј,
  2 Серај, Азариј, Еремиј,
  3 Пасхор, Амариј Малхиј,
  4 Хатус, Севаниј, Малух,
  5 Харим, Меримот, Овадиј,
  6 Даниел, Гинетон, Варух,
  7 Месулам, Авиј, Мијамин;
  8 Мазиј, Вилгај, Семај, тоа се свештеници.
  9 Левитите: Исус, синот Азаниин, Винуј од Инададовите синови - Кадмиел,
10 и нивните браќа: Севаниј, Одиј, Келита, Фелај, Анан,
11 Миха, Реоб, Асавиј,
12 Захур, Серевиј, Севаниј,
13 Одиј, Ваниј, Венинуј.
14 Народни главатари: Фарос, Фат, Моав, Елам, Затуј, Ваниј,
15 Вуниј, Азгад, Вивај,
16 Адониј, Вигвај, Адин,
17 Атир, Езекиј, Азур,
18 Одиј, Асум, Висај,
19 Ариф, Анатот, Невај,
20 Магфиј, Месулам,
23 Осиј, Ананиј, Асув,
24 Лоис, Филеј, Совик.
25 Реум, Асавна, Масиј,
26 Ахиј, Ханан, Анан,
27 Малух, Харим, Вана.
28 Но и другиот народ, свештениците, левитите - вратари, пејачите, нетинците - и сите, кои според Божјиот Закон се оддвоиле од земните народи, а и нивните жени, синови и ќерки сите, кои беа способни да разберат,
29 им се приклучија на своите браќа и на главатарите та се обврзаа со проклетство и со заклетва дека ќе одат според Божјиот Закон, кој е даден преку рацете на Мојсеј, Божјиот слуга, и дека ќе ги пазат и ќе ги извршуваат сите заповеди на Господа, на нашиот Бог, Неговите наредби и закони.
30 И особено: дека нема да им ги даваме нашите ќерки на земните народи, и дека не ќе ги земаме нивните ќерки за своите синови.
31 И ако народите на земјата донесат стока или какво и да е жито во саботен ден, ние не ќе купуваме ништо од нив во сабота, ни во друг посветен ден. Секоја седма година ќе ја оставаме земјата да си почине, и ќе ги проштаваме долговите од секаков вид.
32 Зедовме како обврска: дека секоја година ќе даваме третина од шекел за богослужба во Домот на својот Бог:
33 за лебни приноси, за постојаните приносници и за секојдневните паленици за жртвите: саботни, на младата месечина, на празниците, за светите нешта и за жртви за грев за да се очисти Израел; и за секоја служба во Домот на нашиот Бог.
34 Ние свештениците, левитите и народот фрливме жрепка за придонесот од дрва, што треба во одреден ден, секоја година според своите семејства, да го донесуваме во Домот на нашиот Бог за огнот на жртвеникот на Господа, нашиот Бог, како што е запишано во Законот;
35 дека во секоја година ќе донесуваме во Господовиот Дом првини од плодовите на земјата и од првите плодови на секое дрво,
36 и првородените синови и првенците од својот добиток, како што е напишано тоа во Законот, првородените од крупниот добиток и од ситниот нека се однесуваат во Домот на нашиот Бог, зашто им се одредени на свештениците, кои служат во Домот на нашиот Бог.
37 Освен тоа првините од житото од плодовите на секое дрво, од младото вино и од маслото, ќе им ги носиме на свештениците во собите на Домот на нашиот Бог; а десетокот од својата земја на левитите, зашто левитите го земаат десетокот во сите места каде што работиме.
38 Свештеникот, синот Аронов, нека ги придружува левитите при собирање на десетокот. Левитите нека донесуваат десеток од десетокот во Домот на нашиот Бог, во собите на ризницата,
39 зашто Израелците и левитите се должни да донесуваат таму придонес од жито, од вино и од масло. Таму се наоѓаат посатките на светилиштето, свештениците во служба, вратарите и пејачите. Нема веќе да го оставаме Домот на својот Бог.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.