Над Татрите светат

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Над Татрите светат

од Јанко Матушка
Национална химна на Словачка.


словачки македонски[1]

Nad Tatrou sa blýska
hromy divo bijú.
Zastavme ich bratia,
ved' sa ony stratia,
Slováci ožijú.

To Slovensko naše
posiaľ tvrdo spalo.
Ale blesky hromu
vzbudzujú ho k tomu,
aby sa prebralo.

Над Татрите има громови,
громовите силно ечат
Ајде да ги запреме, браќа,
Нив ќе ги снема
Словаците ќе преживеат.

Нашата Словачка,
беше во сон долго време,
но громовите
стануваат се посилни и посилни
со цел да ја разбудат.

Белешки[уреди]

  1. Преводот не е поетски. Истиот е направен според принципите на буквално преведување.


Надворешни врски[уреди]