Молскавици/ Не колни

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

На кинисуење Не колни

од Коле Неделковски
Стоан на Ордановци
Од збирката „Молскавици“ пренесена во оригинал на македонско писмо.

Затрај мое клето срце,
не тажи и не колни,
што се мое младо лице,
толку рано измени.

Нити колни образ свиден
в'бел свет што ме изведе,
А сред живот пуст и страден
темен гроб ја изеде.

Туку ајде в скрежни жили
налеј сила јунашка,
та со робја — браќа мили —
гнет да сринам крвнишки.


Поврзано

Надворешни врски

  • „Молскавици“, оригинално издание на македонски јазик со бугарска азбука.